Discogs varnar för bedragare – inför restriktioner för nya säljare

Discogs.com är en av de populäraste marknadsplatserna för att köpa och sälja vinylskivor. Den stora användarbasen drar tyvärr till sig ett och annat ruttet ägg som hoppas kunna lura köpare på sina pengar. Nu har Discogs skickat ut ett meddelande till sina användare där man meddelar att nya säljare måste vänta en period innan man får lägga upp annonser.

Själva scammen går ofta ut på att bedragaren lägger ut en eller flera lukrativa annonser för att sen aldrig skicka någon produkt efter att ha fått pengarna. I många fall försöker man också lura köparen att använda en betalmetod som ej är standard och inte erbjuder köparen något skydd.

Om denna åtgärd kommer ha nån effekt återstår att se. I tråden på Discogs där ämnet diskuteras länkar flera personer till bedragare som fortfarande är aktiva på sidan.

Så undviker du bedrägeri när du köper vinylskivor på Discogs och Tradera

Kolla alltid upp personens profil – När skapades kontot? Har man några nyliga omdömen? Ett nytt konto, inga eller bara negativa omdömen är ofta en varningsklocka. Var även försiktig med konton som inte har varit aktiva på länge men plötsligt börjar sälja då kontot kan ha blivit hackat. Att en person inte har några omdömen kan såklart innebära att hen helt enkelt är ny, men i kombination med ett väldigt lukrativt säljerbjudande bör du tänka efter.

Kolla också igenom annonsen noggrant – Om något är för bra för att vara sant så är det förmodligen det. En annan stark varningsklocka är när säljaren försöker få dig att använda betalmetoder som inte officiellt stöds av marknadsplatsen. Slutligen erbjuder vissa överföringar bättre köparskydd än andra; Paypal har ett robust skydd medan en Swishbetalning är nästintill omöjlig att reversera.

Dela