Populära skivborstar 2024

Efter en tids användande är det helt normalt att dina vinylskivor kommer bli täckta av damm, katthår, fingeravtryck och annat skräp. Om du inte rengör dina skivor under en längre tid så kan det på kort sikt påverka ljudkvalitén och på lång sikt orsaka permanenta skador. Så hur rengör man en skiva utan att orsaka repor? Helst ska man använda en borste och rengöringsmedel specifikt designad för just vinylskivor.

Argon Audio Vinyl Kit

Danska Argon Audio har skapat ett vinylrengöringskit med borste, nålrengörare, duk och 200ml rengöringsvätska. Båda borstarna är tillverkade av kolfiber och duken är såklart både antistatisk och luddfri. Här har du allt som behövs för att skonsamt vårda dina skivor mot både damm och smuts.

Köp På HiFi-Klubben

Hama Skivborste

Denna skivborste är ideal för dig som inte vill spränga plånboken men fortfarande få en kvalitétsborste. Borsten har antistatiska kolfiberstrån och rengör dina skivor på djupet. Såklart är borsten 2-radig så varje svep ger två pass för maximal rengöring. Perfekt när du bara vill borsta bort damm och annat skräp som ligger på ytan.

Köp På Kjell

Kulloomii Vinylborste Kit

Till skillnad från många andra skivborstar så har denna mjuka strån av sammet. Detta minskar risken för repor och låter dig gnugga kraftfullare – en stor fördel när du rengör aggressiva fläckar med vätska. En nackdel med just sammet är att borsten inte når lika djupt som de av lite hårdare material. Det här kittet kommer även med en borste för hårdare rengöring samt rengöringsvätska och två mindre borstar.

Köp På Amazon

ACC-SEES Pro Vinyl Cleaning Kit

En omtyckt skivborste från ACC-SEES gjord utav sammet för en skonsammare damning av dina skivor. Kommer även med en mindre borste för rengöring av stylusen.

Köp På Amazon

Luxoparts Vinylborste

Populär och prisvärd borste från Kjell & Company som kommer med två sidor som hanterar både damm och fingeravtryck. Kombinera med lite rengöringsvätska och du har allt du behöver för både ytlig och djup rengöring.

Köp På Kjell

Frågor och svar

Hur rengör jag mina skivor utan att riskera repor?

Använd inte för mycket kraft och försök rengöra med mjuka rörelser. Se också till att skivan ligger på en platt och stabil grund där den inte kan vibrera eller böjas.

Hur rengör jag nålen?

Det finns stiftborstar som är lämpade för rengöring av nålen och du bör helst använda en sådan. När du rengör nålen så håll tonarmen stilla och rör sakta borsten i samma riktning som skivan snurrar.

Kan damm och smuts på skivan skapa ett sprakande ljud?

Ja. Smuts på både skivan och nålen kan resultera i försämrad ljudkvalité. Vi rekommenderar att du först rengör dina skivor innan du tittar på dyrare alternativ t.ex köpa ny pickup.

Vad för rengöringsmedel bör jag använda till mina vinylskivor?

Destillerat vatten (batterivatten) passar utmärkt för rengöring av dina skivor då den inte innehåller några mineraler som kan repa eller lämna avlagringar. Isopropyl alokohol, T-Röd och liknande bör aldrig användas och kommer orsaka permanenta skador på dina skivor. Vad du kan göra för svåra fläckar är att blanda destillerat vatten och en mindre mängd isopropyl. Känner du dig osäker kan du köpa en färdigblandad rengöringsvätska.