Bästa trådlösa högtalare till din skivspelare 2024

En högtalare med bluetooth-funktionalitet är ett utmärkt val för den som vill ha ett versatilt ljudsystem i en stilren uppsättning utan massa sladdar. När man inte behöver oroa sig över kablar som ska kopplas hit och dit öppnas en mängd nya möjligheter upp. Vi har undersökt bland annat ljudkvalité, konstruktion, anslutningar och prisvärdhet för att hitta kvalitativa högtalare med trådlös funktion.

I hifi-communityn har trådlösa högtalare länge haft ett dåligt rykte på grund av dålig responstid, ljudkvalité och en allmänt svajig signal som kan tappas ibland. Det har lyckligtvis gjorts stora framsteg inom Bluetooth och trådlösa högtalare de senaste åren. Således är dessa nackdelar ett minne blott och alla högtalare listade här erbjuder en stabil trådlös anslutning och nästintill kompromisslös ljudkvalité.

Audioengine A2+

Stilrena trådlösa högtalare med inbyggd DAC, förstärkare samt USB och Bluetooth. Givetvis kan de även köras trådade och fungerar utmärkt med din skivspelare, laptop och telefon. Trots sin nätta storlek så erbjuder högtalarna ett livligt ljud där man satt mellanregistret i centrum. Om du är en basälskare bör du dock titta på andra högtalare – Audioengine A2+ har såklart bas men man har skapat en varm ljudbild där just basen hamnar lite i bakgrunden.

✅ Bluetooth aptX
✅ 24Bit DAC & Amp
✅ Portabla

Köp På Amazon

Argon Audio FENRIS A4

Populära högtalare som erbjuder mycket ljud för pengarna. Jämfört med storebror FENRIS A5 så har A4 tappat några centimeter i både längd och midja men erbjuder fortfarande en ljudprofil med mycket slagkraft. Även midwoofern har krympt något från 5,25″ till 4″ men annars är det samma högtalare. Utöver detta är ljudet ungefär samma som A5 där den svagare basen är det som sticker ut mest.

✅ Bluetooth 5.0
✅ Skivspelaringång
✅ ARC

Köp På HiFi-Klubben

Argon Audio FENRIS A5

Fina allroundhögtalare från Argon Audio med bluetooth, skivspelaringång samt HDMI/ARC. Till detta får du även en mängd andra uttag samt fjärrkontroll. Ljudbilden är balanserad med ett fantastiskt mellanregister och trots sin kompakta storlek får man ett kraftigt hifi-ljud som passar till alla sorts musik. Jämfört med Audioengine A2+ så erbjuder dessa högtalare kraftfullare bas till priset av lite sämre dynamik.

Köp På HiFi-Klubben

✅ Bluetooth 5.0
✅ Skivspelaringång
✅ 5.25″ baselement

Edifier R1700BT

Fantastiska all-round högtalare med bluetooth och inbyggd förstärkare som skapar ett imponerande ljud. Med en vikt på 6.5kg kan du lätt flytta runt högtalarna och på sidan hittar du vred för diskant, bas och volym. Vill du ha ett par högtalare som inte tar upp mycket plats och passar för all typ av musik så är R1700BT superb.

✅ aptX
✅ Bastant konstruktion
✅ Vred som låter dig justera ljudet

Köp På Amazon Köp På CDON

Argon Audio FENRIS A55

Här har vi Fenris A5:s storebror som erbjuder ett mycket kraftfullt ljud i ett ordentligt paket. Dessa golvhögtalare tar upp lite mer plats än övriga alternativ på vår lista men är förhållandevis kompakta jämfört med andra alternativ på marknaden. Tack vare dess starka bas- och mellanregisterelement får man ut ett voluminöst ljud som inte dränker ut detaljer.

På baksidan hittar vi skivspelaringång, HDMI, ARC, USB, analog samt optisk ljudingång. En utgång för bas infinner sig också om du vill utöka systemet i framtiden. Sedan har vi förstås stöd för bluetooth – tyvärr utan aptX. Om aptX och senaste bluetooth är ett måste finns det en nyare version som heter Mk2 som erbjuder detta. Denna modell kan du hitta här.

Köp På HiFi-Klubben

✅ Slagkraftigt och energiskt ljud
✅ Flera anslutningsmöjligheter
✅ Fjärrkontroll och högtalarkabel (3m) ingår

Frågor och svar

Behöver jag en förstärkare eller annan utrustning till mina trådlösa högtalare?

Alla högtalare listade här är aktiva högtalare och fungerar perfekt ensamma. Du behöver enbart koppla in dem och ansluta till Bluetooth. Tänk på att din skivspelare måste ha stöd för Bluetooth om du ska kunna streama musiken trådlöst. Det finns även Bluetooth transmitter/receivers som kan kopplas samman med t.ex en skivspelare för att ge den trådlös funktionalitet.

Vad är Bluetooth aptX?

aptX (audio processing technology) är ett ljudcodec som komprimerar trådlös musik så att så lite information som möjligt går förlorad. Observera att aptX och alla dess varianter fortfarande anses vara lossy men är hyffsat nära lossless. Utöver vanliga aptX finns också aptX HD och lossless.

Den första versionen av aptX stöder 16-bit 384kbit/s @ 48khz. Med aptX HD ökas detta till 24-bit 576 kbit/s @ 48khz. Slutligen har vi aptX Lossless som ska erbjuda 16-bit 44.1khz lossless utan att information går förlorad under streaming.

Om du faktiskt kommer höra någon ordentlig skillnad mellan dessa beror på en mängd faktorer. Standard codec som SBC och AAC är fortfarande väldigt kapabla och duger för de flesta. Det krävs också att både högtalarna och skivspelaren har stöd för aptX för att kunna utnyttja fördelarna.

För att ta fram de högtalare som vi anser är bäst i sin prisklass har vi gått igenom en mängd recensioner och omdömen. Du kan läsa mer om de här.