De bästa högtalarna till din skivspelare 2024

Osäker på vilka högtalare du ska köpa till din skivspelare? Vi på Vinylguiden har plockat fram mängder av högtalare i flera olika prisklasser. Här hittar du både lättdrivna bookshelf-högtalare och high-end golvhögtalare till din vinylspelare.

Innan du väljer en högtalare bör du fundera på var de ska stå. För stora golvhögtalare vill du ha ett stort lyssningsrum för optimal ljudkvalité. Du bör heller inte tränga in stora bas-tunga högtalare i en liten lägenhet om du inte vill få klagomål från grannarna.

Edifier R1280T

Ett populärt val för de som inte kan eller vill spendera större summor på högtalare. Dessa högtalare dyker ofta upp när det diskuteras högtalare för de som vill ha kvalité till ett lättsmält pris. Högtalarna är aktiva och kommer med både fjärrkontroll och reglage för att kontrollera ljudbilden.

● Vikt: 4.9 kg
● Mått: 19.6 (D) x 14.6 (B) x 23.4 (H) cm
● Material: Plast

● Kabinett: 2-vägs Basreflex
● Inbyggt väggfäste: Nej
● Färg: Svart, Vitt, Trä


Köp På Amazon

ELAC Debut B6.2

När B6.0 släpptes 2015 så prisades den av audiofiler och nu har ELAC äntligen släppt uppföljaren som enligt kritikerna lyckas leverera ett ännu bättre ljud. Med Debut B6.2 har ELAC skapa ett välbalanserat dynamiskt ljud till ett rimligt pris. Audiofiler som lyssnat på dessa högtalare beskriver ljudbilden som transparent och slagkraftig med en bred stereobild.

● Vikt: 7.4 kg (per högtalare)
● Mått: 29.6 (D) x 19.6 (B) x 37.6 (H) cm
● Material: Trä

● Kabinett: 2-vägs Basreflex
● Inbyggt väggfäste: Nej
● Färg: Svart✅ Mycket ljud för pengarna
✅ Solid byggkvalité
✅ Stereobilden

Köp På Amazon

Klipsch RP-160M

Högtalare för dig som har ont om rum men samtidigt vill ha kraftig bas och ett livfullt ljud som fortfarande släpper fram musikens alla element. RP-160M har gott rykte bland bookshelf-högtalare och fick ”Editor’s Choice”-utmärkelsen av sidan Sound Vision Review. Sett till storlek så är dessa högtalare något större än genomsnittet men ger ett ljud som är omatchat i de här högtalardimensionerna.

● Vikt: 9 kg (per högtalare)
● Mått: 32.7(D) x 22.4(B) x 42.3(H) cm
● Material: MDF

● Kabinett: Basreflex
● Inbyggt väggfäste: Nej
● Färg: Svart, Körsbärsträ


✅ Varm ljudbild
✅ Lättdrivna
✅ Stark bas

Köp På Amazon

ELAC Debut F6.2

B6.2:s storebror skruvar upp ljudet till 11 och är designat för stora lyssningsrum. ELACs 3-vägsbasreflexkonstruktion erbjuder ett mäktigt ljud med en balanserad dynamik där mellanregistret får skina. Byggkvalitén är i en klass för sig och högtalarna är designade för att minimera vibrationer. Vill du ha ett storslaget ljud som samtidigt släpper fram alla detaljer i musiken är dessa högtalare perfekta.

● Vikt: 20 kg (per högtalare)
● Mått: 26.67(D) x 19.5(B) x 109(H) cm
● Material: CARB2 MDF

● Kabinett: 3-vägs Basreflex
● Max effekt: 140 W
● Färg: Svart


✅ Energetiskt ljud även utan förstärkare
✅ Prisvärda
✅ Utmärkt för stora rum

Köp På Amazon

Argon Audio ALTO 55 MK2

Stora högtalare för en liten plånbok som levererar ett energiskt ljud. ALTO55 MK2 har endast funnits på marknaden i några år men har fått positiva recensioner av både kritiker och användare. Högtalarna är inte särskilt petiga när det kommer till positionering och är anpassade för mindre lyssningsrum. För omkring 7000:- så får du ett detaljerat men samtidigt färgstarkt ljud.

● Vikt: 11.7 kg (per högtalare)
● Mått: 26(D) x 17(B) x 87(H) cm
● Material: MDF

● Kabinett: 2,5-vägs Basreflex
● Typ: Passiv
● Färg: Svart, Vit


✅ Bra bas, mellanregister och djup
✅ Lämpar sig för all typ av musik och film

Köp På HiFi-Klubben

Dali Oberon 5

Dali Oberon 5

Eleganta och kompakta högtalare från Dali som erbjuder en allsidig ljudkaraktär i ett nätt format. Dali har dragit ner på både basen och diskanten men erbjuder fortfarande ett dynamiskt ljud som låter dig ta in alla detaljer. Lämpar sig för mindre lyssningsrum och kräver inte pedantisk positionering.

● Vikt: 10.8 kg (per högtalare)
● Mått: 28.3(D) x 16.2(B) x 83(H) cm
● Material: MDF

● Kabinett: 2-vägs Basreflex
● Max effekt: 150 W
● Färg: Svart, Vit, Valnöt, Ek


✅ Kompakta
✅ Uttrycksfullt ljud

Köp På HiFi-Klubben

Dali Oberon 9

Dali Oberon 9

Dali slår på stora trumman med Oberon 9 som levererar ett bastant ljud för alla bas-älskare. Trots sin fokus på djupa toner så är ljudet fortfarande harmoniskt där både mellanregistret och speciellt diskanten får skina. Tänk på att detta är stora högtalare som låter bäst i ett större lyssningsrum.

● Vikt: 37.1 kg (per högtalare)
● Mått: 40.6 (D) x 26 (B) x 117.2 (H) cm
● Material: MDF

● Kabinett: 3-vägs Basreflex
● Känslighet: 90.5 dB
● Färg: Svart, Valnöt


✅ Ståtligt ljud med mäktig bas
✅ Prima mellanregister

Köp På HiFi-Klubben

Vanliga frågor och svar om högtalare

Vad menas med bas, mellanregister och diskant?

Bas – Ljud i den lägre frekvensen (<250hz). Bas ger ett mer livligt och roligt ljud och kan få hela rummet att vibrera beroende på styrkan.
Mellanregister – Ljud i mellanfrekvensen (250-2000hz). Är extremt viktigt för en naturlig ljudbild då röster och vokaler ofta infinner sig inom dessa frekvenser.
Diskant – Högfrekvens ljud (2000-20000hz). Här når vi upp till den absolut högsta frekvensen som människans öra kan höra. En balanserad diskant ger dig en ljudbild som är klarare och mer detaljrik.

Här kan du läsa om testerna och omdömena som vi har utgått från när vi tagit fram de bästa högtalarna.