Rekommenderade Högtalarstativ 2024

Högtalarstativ är kanske inte det första du tänker på när du tittar på uppgraderingar till ditt ljudsystem – men kan vara en de viktigaste delarna. Att positionera sina högtalare korrekt påverkar inte bara det estetiska, utan även ljudkvalitén. Ett bra högtalarstativ bör alltid vara stabilt, robust och ha korrekt höjd för ditt lyssningsrum.

Så hur kan ett högtalarstativ ändra lyssningsupplevelsen? Högtalarens position i relation till din egen är en av de viktigaste aspekterna när man vill åstadkomma en harmonisk ljudprofil. Även isolation av högtalarna är något som många vinylfantaster bortser från när de installerar sitt ljudsystem.

En högtalares omgivning påverkar ljudkvalitén direkt och beroende på byggkvalitén kan det vara en substantiell skillnad. Ställer du dina högtalare på exempelvis ditt skrivbord eller bokhylla så kommer vibrationer spridas in i materialet och skapa resonans. Detta gäller främst lägre frekvenser och påverkar ljudkvalitén negativt. Detta kan ofta lösas med högtalarstativ och i vissa fall även ljudabsorberande skum.

En annan viktig punkt är högtalarnas position relativt till din egna för att maximera ljudkvalitén. Ditt ljudsystem bör forma en liksidig triangel – alltså att mellanrummet mellan högtalarna är samma som avståndet till lyssnaren. Därtill bör du även försöka ha högtalarna positionerade på samma höjd som dina öron. Vissa högtalarstativ tillåter dig att justera höjden vilket är en otroligt smidig funktion när man ställer in sina högtalare.

Drall Högtalarstativ Metall

drall högtalarstativ

Ett högtalarställ i metall för kompakthögtalare som erbjuder robust byggkvalité, kabelkanal, justerbar höjd samt vridbar i 360 grader. Utöver detta har stativet fötter gjorda av skum för maximal isolation.

✅ Justerbar höjd 66-118cm
✅ 360° Swivel
✅ Snabb och lätt installation

Köp På Amazon

Argon Audio STEL 57

högtalarstativ stel 57 argon audio

Stilrent och försynt högtalarstativ som smälter in med rummets möbler. Ideal lösning för dig som vill ha perfekt lyssningshöjd och vibrationsdämpning i ett diskret paket. Trots sin avskalade design så finns det en hel del finesser gömda som kardborreband för sladdhantering, självhäftande material för högtalare samt möjligheten att skruva fast högtalarna.

Köp På HiFi-Klubben

Hama Högtalarstativ

Hama högtalarstativ

Rejäla pelare för dina högtalare i en stilren design med glas och dolda kabelkanaler. Med sin tunga vikt och vibrationsdämpande bas är vibrationer och resonans ett minne blott.

✅ Tålig konstruktion
✅ Högtalare upp till 30kg
✅ Spikfötter som minskar resonans

Köp På Amazon Köp På CDON

Bowers & Wilkins STAV24

bower wilkins stav24 hogtalarstall

Bastanta högtalarstativ i stål från Bowers & Wilkins som osar kvalité. Den stadiga och tunga konstruktionen minskar vibrationer och resonans. Dessutom kan man fylla pelarna med sand om man behöver ytterligare dämpning.

✅ 60cm höjd
✅ Stålkonstruktion
✅ Möjlighet att fylla med sand för extra fasthet

Köp På HiFi-Klubben

Kanto SP6HD Högtalarfötter

.Kanto sp6hd hogtalarstativ

Ett mindre högtalarstativ för dig som har högtalarna på ett skrivbord eller hylla bredvid skivspelaren alternativt datorn. Stålkonstruktionen osar premiumkänsla och den höga vikten minimerar störningar från låga frekvenser. För övrigt är det en förhållandevis simpel produkt med en fast höjd på 15 cm som kan vridas 15 grader.

Köp På Amazon

Frågor och Svar

Hur minskar jag resonans och vibrationer från mina högtalare?

Placera högtalarna på en solid grund – exempelvis ett robust högtalarstativ istället för en hylla, tv-bänk eller skrivbord. För mindre kraftfulla högtalare så kan det räcka med en simpel konstruktion som höjer dem några centimeter. Ljudabsorberande skum eller fötter kan också vara en billig och effektiv fix. När det kommer till bas-tunga ljudsystem så krävs det nästan ett tyngre stativ som kan absorbera vibrationerna.

Vad är resonans?

Resonans är en vibration som överförs från högtalaren till ett annat objekt – som en hylla eller ett skrivbord. Mängden resonans kan variera beroende på en mängd faktorer och kan i många fall påverka lyssningsupplevelsen markant.

Hur ska man positionera sina högtalare?

Högtalarna ska vara i öronhöjd och forma en triangel där avståndet mellan högtalarna och lyssnaren är lika.