Vinylförsäljningen 2022 slår rekord

2,2 miljoner – så många vinylskivor såldes i USA veckan före jul 2022, enligt Luminate. Dessa siffror innebär att det är den bästa veckan för vinylskivan sedan 1991 då man började registrera försäljningar elektroniskt. Förra säljrekordet innehas av 2021 – även detta var veckan innan jul.

Det vinylalbum som sålde bäst var Taylor Swift’s Midnight med 68000 skivor sålda. Jämfört med veckan innan så ökade försäljningen bastant med 46,7%. Dessutom har den Amerikanska marknaden köpt nästan 42 miljoner vinylskivor – en ökning på 3,6%.

Utöver säljrekord så kan vi också se att vinylskivan nu konkurrerar ut andra fysiska medier som CD och kassett i USA. Som en konsekvens håller vinylskivan på att göra en total omvändning när den nu slår CD-formatet – som tog kol på vinylskivan när det introducerades – på fingrarna.

Vinylskivans comeback har varit ett faktum länge och dessa siffror visar att vinylskivans marsch inte har några planer på att sakta ned. Det återstår att se hur musik- och elektronikbranschen kommer anpassa sig efter detta då många trott att formatet mer eller mindre var relegerat till en obetydlig nisch.

Källa: Billboard

Dela