Danska forskare har skapat världens minsta vinylskiva

15×15 mikrometer med ett djup på 65 nanometer – så liten är vinylskivan som forskare hos Danmarks Tekniska Universitet har producerat. Således kan skivan få plats i spåren på en vanlig LP tack vare sitt mikroskopiska format.

Skivan, som knappt är synlig för blotta ögat, kan spela upp ett 25-sekunders utdrag av Rocking Around the Christmas Tree.

Så varför har man valt att göra världens minsta vinylskiva? Delvis för att ha lite kul under jultiderna, men också som en övning med instrumentet man använt. Professor Peter Nøggild diskuterade betydelsen av deras vinylskapelse:

Det här projektet har varit lite julkul för oss. Samtidigt är det en väldigt seriös övning som är väldigt viktig för våran forskning. Spåren vi skapar med nanometersprecision kan överföras till andra material, som fundamentalt låter oss manipulera materials egenskaper på en nanoskala.

Peter Nøggild nämner också att teknologin kan användas för att mäta strömmar i hjärnan genom att skapa jättesmå sensorer som mäter av magnetiska fält. Följaktligen kan detta förhoppningsvis tillämpas i medicin för att besvara frågor kring Alzheimers och Parkinsons.

Om du vill ha ännu mer info så ta en titt nedan på videon de har laddat upp. Man får tyvärr inte höra musiken, men i kommentarerna nämner en av forskarna att låten är igenkännlig, dock väldigt förvrängd.

Dela