Hälften av Bandcamps anställda har blivit uppsagda

För två veckor sedan blev det officiellt känt att Epic hade sålt Bandcamp till musikplattformen Songtradr. Detta efter att Epic blött för mycket pengar efter en kraftig expansion under pandemin. Nu rapporteras det att ungefär 50% av Bandcamps anställda har blivit uppsagda efter att förhandlingarna mellan Epic, Songtradr och Bandcamps union spruckit.

Redan några dagar efter nyheten började problemen för Bandcamp då Songtradr vägrat erkänna deras fackförbund. Det har nu även börjat spekuleras att Bandcamp såldes just på grund av deras union som bildades efter man köpts upp av Epic. På Twitter skriver en tidigare anställd på Bandcamp att man har blivit uppsagd efter två veckors limbo och att en stor del av uppsägningarna berör supportavdelningen samt redaktionen.

Reaktionerna bland artister och användare är knappast positiva och mycket av deras energi har riktats mot Epic samt deras VD Tim Sweeney. Sen dess grundande 2007 har Bandcamp varit en viktigt plattform för självständiga artister och många undrar nu om företaget har någon framtid. Inte minst tack vare uppsägningarna, men också dess nya ägare Songtradr och fruktan att dess prenumerationsbaserade affärsmodell kommer infektera Bandcamp.

Bandcamp har startat en namninsamling där man begär att Songtradr erkänner deras fackförbund. Om du vill skriva på kan du göra det här.

Uppdatering: På Twitter har Bandcamp nu officiellt bekräftat att minst 50% av de anställda har fått lämna företaget. Man meddelar även att man kommer förhandla vidare med Epic Games.

Dela