Hälften av USA:s vinylköpare äger ingen skivspelare

Vi har tidigare skrivit om hur försäljningen av vinyl har ökat i en rasande takt i USA och har sprungit förbi CD-skivan. Nu har företaget Luminate släppt en ny undersökning som visar att 50% av konsumenter som köpt en vinylskiva de senaste 12 månaderna inte äger en skivspelare.

Luminate själva menar att många av dessa konsumenter är så kallade ”superfans” – musiklyssnare som spenderar tid och pengar över genomsnittet på musik. Det här inkluderar allt från att samla på musik till att besöka konserter.

Mest troligt så lyssnar många av dessa personer fortfarande primärt genom streamingtjänster som Spotify och Apple Music. Alltså är vinylskivorna för många konsumenter främst ett samlingsobjekt och inte något man planerat lyssna på. Att köpa, sälja, samla och byta vinylskivor är oerhört populärt där sidor som Discogs och Tradera har en uppsjö av annonser.

Vi ser redan nu många artister som drar nytta av detta då man pressar nya upplagor av sina album. Exempelvis har Taylor Swift släppt fyra olika varianter av hennes senaste album Midnights. Det finns säkerligen många ivriga fans som kommer köpa alla upplagor för att kunna fullända sin samling – utan nån plan på att faktiskt spela upp dem.

Dela