Intervju: 1200.nu

Vinylguiden fick en pratstund med Funky Diabetic från DJ-kollektivet 1200.nu som kommer vända vinyl på Judit & Bertil den 1:a april.

Skulle du kunna börja med att berätta om hur och när 1200 startades? 

– Idén föddes när jag och min vän M.Ö. promenerade i Skarpnäck. Då pratade vi om att skapa en plattform att dela musik på. Det släpptes mycket bra musik men vi tyckte inte att den fick den uppmärksamhet den förtjänade. Vi hade spelat skivor tillsammans tidigare så det föll i att skapa en podcast med musikmixar. Det här var år 2007.

– Idag tycker vi att luckan och bristerna fortfarande finns. Vi är inte nöjda med musik variationen, varken i kommersiell radio eller i det som erbjuds av public service och därför ser vi oss som en musikfilter som också bidrar till att skapa balans. Med internet finns det självklart massor med alternativt men ärligt talat har vi inte hittat ett gratis alternativt med den sorts musiken vi spelar. Vi har sett många bra bloggar komma och försvinna men ingen som har funnits kvar online i 15 år!

Vad är historien bakom er podcast?

– När vår idé om att skapa en podcast föddes år 2007 fanns inte poddar i den mängden som dem finns idag. Vi hittade en gratis tjänst som hette Podomatic. Podden fick heta Fresh Rotation. Podomatic erbjöd inte så många design alternativ så vi skapade en Blogspot sida och la in alla länkar där istället.

– Några år senare fick podden byta namn till 1200.nu och sedan dess betalar vi en webbhotell där alla avsnitt ligger. Fresh Rotation levererade många avsnitt men iom skapandet av 1200.nu tog vi ned allt ink. de gamla avsnitten. Det är av den anledning som det idag bara finns 112 avsnitt på 1200.nu.

– Podcast avsnitten har genom åren fokuserat på nysläppt hip-hop men ibland blir vi också nostalgiska. Andra gånger vill vi bara hylla specifika artister och deras arbete. Vi publicerar nya podcast avsnitt allt eftersom vi har tillräckligt mycket med bra musik. Vi är helt oberoende så vi spelar verkligen den musik vi vill och gillar. Förutom podden fyller vi sidan med nyheter och nya musik videos.

– Podden är grundpelaren för 1200.nu. Genom åren har vi också DJ:at ute på olika ställen men det var podden som sparkade igång bollen. 

Vilka ingår i ert DJ-kollektiv?

– Funky Diabetic har varit med sedan start. Soul Survivor har varit med och vänt skivor (som man ibland gör när man spelar vinylskivor!) på Judit & Bertil sedan 2011. DJ Snuff är också familjemedlem.

Hur ser du på den svenska DJ-scenen? 

– Det beror lite på hur vi ser på saken. Under pandemin är det många ny debuterade DJs som har fått chanser att utvecklas iom att barer och klubbar många gånger har inte haft råd att betala gage. Barer och klubbar har bara bokat DJs som har spelat gratis. Självklart är det roligt att vi får nya DJs men vi vill inte att krögare ska förvänta sig att alla ska DJ’a gratis eller få betalt i öl.

Vill du lyfta fram några svenska DJs och klubbar som du tycker förtjänar att få mer shine? 

– Självklart! Vår kusinklubb Platsudd som DJ Grass kör och som också har spelat på Judit & Bertil i 11 år. DJ’s som spelar bra musik oavsett om dem gör det på vinyl eller inte. Vi blir väldigt inspirerade av DJ’s som bryter normer. Vi blir också väldigt glada av DJ’s och musikentusiaster som är initiativtagare, klubbar som skapar bra musikkvällar. Shout out Zorken, RnB Klubben, Red Astaire, Eka Scratch, Max I Million, Swingkid, Bjarne B, Nasty Nathan, Trensum Tribe, Mix Master Mange, vår kära WEFUNK Radio och självklart också till Judit & Bertil!

– Som DJ är det inte vanligt att personalen i barer eller klubbar ber oss att spela mera hip-hop, det händer bara på Judit & Bertil! Slutligen en shout out över gränserna till Dom Whiting som utvecklade och lyckades väldigt bra med vår idé av att DJ:a på cykeln! (idén föddes innan vi upptäckte Dom Whiting men den utvecklades aldrig)

Ni har DJ:at på en hel del tillställningar genom åren och varit på scen med många respekterade hiphopakter. Vilka av dessa spelningar har varit mest minnesvärda? 

– Av dem man minns är definitivt när IAM spelade på Fasching och vi fick värma upp publiken! Det kändes som om vi var utomlands. Akhenaton pratade bara franska med publiken och alla svarade! Publiken var fantastiskt! Ingen av oss kan franska men det var en jätte härlig upplevelse. LoopTroop spelning på Kulturhuset, Pharcyde på Fasching och Oddisee spelningen på Nalen har vi också jätte fina minnen ifrån!

– Vi spelade också skivor på Snösätra’s första graffiti Spring Remake år 2015. Feta graffiti målningar, breakers, någon freestylade till Latin Kings i en mic som vi bara ställde fram…det var en hög dos av hip-hop man fick med sig hem den dagen!

DJ-branschen har blivit hårt drabbad av restriktionerna som kom till följd av pandemin. Har du några tankar kring det hela?

– De flesta DJ’s vi känner har ett 9-17 jobb så vi tror att de flesta av oss har klarat oss. Hårdare har krogarna drabbats.

Nu när allt börjar öppna upp, var kommer vi få se er spela skivor framöver? 

– Närmast vänder vi vinyl på Judit & Bertil 1/4.

Vilka av alla mixar ni släppt skulle du rekommendera för någon som inte hört er podcast tidigare? 

– Oj! Det finns många att välja på men häromdagen lyssnade jag på avsnitt nr.105. Bra blandning av stilar, nytt och gammalt. Sedan har vi en särskilt kärlek för hyllningsavsnitten som varierar i kvalité men dem är gjorda med mycket kärlek. Tex. finns ett avsnitt inspelad direkt efter att ha kommit hem från nyårsfirandet 1/1 2021. Vi ställde oss framför skivspelarna och matade nästan 80 minuter MF DOOM.

– Det finns också ett hyllningsavsnitt till Stevie Wonder som vi också är ganska nöjda med och avsnitt nr.81 där vi intervjuade Homeboy Sandman på Judit och Bertil. Tycker att den kom ut ganska bra med tanke på att 1 person hanterade DJ’andet, intervjun, ljud och allt det tekniska.

Avsnitt nr. 105 – http://www.1200.nu/2020/06/episode-no-105-by-funky-diabetic-1200mix/

MF DOOM – http://www.1200.nu/2021/01/mf-doom-2/

Stevie – http://www.1200.nu/2021/07/stevie-wonder-tribute-mix-by-funky-diabetic-1200mix/

Homeboy Sandman – http://www.1200.nu/2016/07/episode-no-81/

Dela