Intervju: Bromma Records

Bild: Jens Örnbrand som äger och driver skivbutiken Bromma Records.

Kan ni berätta lite om Bromma Records historia?

– Efter många års samlande (första plattan inhandlades 1982) och massor av internetauktioner på ebay och tradera (försäljningar som  gjorde att vi kunde köpa ännu mer skivor) så snubblade en kompis över en annons om en lokal i Abrahamsberg. Vi besökte den och slog till i samma stund.

– Bromma Records slog upp sina dörrar den 26 Oktober 2013. Första kunden var en ung man som klev in och köpte filmmusik plattan ”the harder they come, the harder they fall”.  Då var det jag (Mats) och Pär som hängde i lokalen och drack kaffe och lyssnade på all världens musik. Kaffe bjöd vi på och mitt i lokalen hade vi två sköna soffor där diverse folk turades om att sitta och filosofera om musik & livet i stort.

– Pär driver idag omåttligt populära retrobutiken Swejazz Market i samma fastighet här i Abra och brorsan (Jens) och jag arbetar sida vi sida sedan några år tillbaka. Butiken har successivt ändrats till form och innehåll till vad den är idag och vi har planer på nya tillbyggnader för att gör butiken ännu bättre. ”The best is yet to come”. ….

Vad skiljer er från andra vinylbutiker?

– Vi ser nog inte någon skillnad på oss och andra som är värda att ta upp. Vi vet att i princip alla som arbetar med skivor arbetar mot samma kunder och besitter tillräckliga kunskaper i ämnet musik för att kunna göra ett bra jobb..

– Sedan finns det ju förstås några få butiker som är specialiserade inom en viss genre medans vi säljer i stort sett alla genrer. Vi har kanske mest närboende kunder, medans butikerna inne i stan också arbetar mot turister i betydligt högre utsträckning och andra sk spontana besökare.

Vilken genre av musik säljer ni mest av?

– Vi säljer mest rock & pop plattor, trots att det som är mest efterfrågat är 90-tals plattor (oavsett genre). Sedan måste det understrykas att dom som oftast svänger förbi är dom som besöker hårdrockssektionen. Det är också dom som mest ofta får gå tomhänta hem, då det är dåligt inflöde på metalplattorna. Vi hoppas innerligt på att vi inom kort får in en riktigt tung metalssamling. Sprid ordet!

Ni har även en label, Bromma Records, där ni har släppt två vinylskivor. Senaste releasen var en split-7a med Ayo och ADL som kom 2020. Har ni planer på att ge ut mer musik på vinyl i framtiden?

– Vi har gjort en del saker för att promota vår butik, men också för att supporta svensk hip-hop. Tanken är att vi ska ge ut en sjua med en svinbra & känd kvinnlig rappare inom kort. Vi är tyvärr inte uppdaterad i vad som händer med den, men visst har vi tänkt att vi ska fortsätta att släppa lite vinyler över tid.

Vad har ni själva för favoritställen när ni är ute och gräver vinyl?

– Våra favorit spots för att gräva bland lite billigare vinyler här i stan är Mickes skivor’s, Hot Records & Solna skivbörs. Annars så finns det ju ytterligare nästan 40 skivbutiker runt om i stor Stockholm med ett enormt bra utbud av all världens musik. Vi ska vara jäkligt stolta att bo i en huvudstad som har alla dessa grymma skivbörser.

Till sist, har ni några musikrekommendationer om ni får välja bland skivorna som finns i ert sortiment?

– Alla Chet Baker’s skivor, Stooges första platta, Sagan om Ringen med Bo Hansson, Surrealistic pillow med Jefferson Airplane, Santana’s ”barboletta”, Van Morrison’s ”astral weeks” och varför inte Prodigy’s ”firestarter” på tolva…

Facebook: brommarecords

Insta: @brommarecords

Dela