Intervju: Scientific

Det är snart ett år sedan din och Mäks skiva Historia släpptes på dubbelvinyl, hur har skivan mottagits ?

– Skivan har mottagits mycket väl. Vi visste väll att vi satt på någonting och vi tog vår tid med den. La in mycket energi och kärlek och var i stort sett ett kärleksbrev till genren och formatet vi båda älskar. Men att vi skulle bli nominerade till årets album och vinna ”Årets Producent” & ”Årets Textförfattare” i Kingsize Magazine var inget vi hade på kartan. Sen all kärlek vi fått från alla som lyssnar. Det var stort!

Hur kom det sig att ni valde att släppa albumet på vinyl?

– Jag hade släppt alla mina tidigare 3 album på vinyl så när vi redan från början av processen kom överens om att gå all in i tanke på musiken, merch osv så var vinyl redan inräknat från början. Inte mkt slår känslan av att höra sig själv på vinyl.

Du släppte nyligen det instrumentala albumet Day To Day. Just nu finns albumet bara digitalt, finns det en möjlighet att den kommer på något analogt format i framtiden?

– Om det skulle ske en förändring bland vinylpressarna och vinylintresset så absolut. Skulle släppa allt jag gör på vinyl om det inte hade vart minimum på 100-200ex och betala stora summor i ovisshet om man får tillbaka de pengar man investerat. Fanns mer sådana företag för några år sen, men lagts ner. Kanske inte går i långa loppet att trycka färre helt enkelt.

Vilka av dina egna beats är du mest nöjd över om du fick välja ut tre stycken?

– Oj den är väldigt svår. Har många favoriter, alla betyder ju nånting för mig eller tar mig tillbaka till en situation då den gjordes eller kanske spelades in. När jag är klar med ett projekt går jag oftast vidare in på nya och brukar bli så att mina favoritlåtar ligger bland det kommande släppen. Blickar alltid framåt!

Vad har du för musikaliska förebilder när det kommer till att skapa beats?

– Det är många. Jag älskar ju tex mkt 70tals Soul så lärt mig och inspirerats mkt av att bara lyssna och vara ett fan. Men rent hiphop mässigt så är det folk som Dj Premier, Large Professor, Dj Quik, Battlecat, Thomas Rusiak, Collen o Webb, Matte Caliste. Sådana man själv växte upp på när man blev kär i hiphop

Vi som följer dig på Instagram har sett att du har en gedigen vinylsamling. Vilka skivor i din samling håller du hårdast i?

– Alla haha! Nä men alla har ju en plats i mitt hjärta på ngt sätt, därför dem finns där i samlingen. Behöver inte alltid vara de mest svåråtkomliga skivorna utan dem man har bäst relation till. Som tex Snoop Doggy Dogg – Doggystyle, Westside Connection – Bow Down, Onyx – Shut em down som alla vart väldigt formande för mig inom hiphop. Samtidigt som det kan vara hela diskografin av Barry White både som producent och solo. Samma med James Brown & The JBs, Curtis Mayfield osv.

Vilken vinylskiva är ditt senaste köp till samlingen?

– Om jag ska vara ärlig är det väll ett drös 10kr skivor i samplingsyfte men om vi pratar senaste skiva jag verkligen köpte till samlingen var nog ”Tha Eastsidaz – Duces N Trayz: The old Fashioned Way”. Stort Snoop fan och hans gruppdynamik med Tray Dee & Goldie Loc är svårslaget.

Har du något nytt projekt på gång som vi ska hålla utkik efter?

– Många! Mitt mål de närmaste åren är att släppa hela projekt med artister som alla har olika stilar så jag får chansen att visa upp min mångsidighet och samtidigt utvecklas. Så i år kommer ni se åtminstone 2 Boombap projekt och 2 med lite modernare sound och till och med ett ”Dirty South” tema! Med vilka artister får ni helt enkelt vänta och se!

Scientific’s hemsida: https://www.scientificproduction.se/

Instagram: https://www.instagram.com/scientificprod/

Spotify: https://open.spotify.com/artist/3e8OpWlbKBsKycsOzmoek1?si=cc158386392746eb

Dela

1 svar på ”Intervju: Scientific”

Kommentarer är stängda.