Så upptäcker du falska vinylalbum

Att handla begagnade vinylskivor är extremt poppis både online och i fysiska butiker. Samtidigt har förfalskade skivor blivit allt vanligare bland både nya och gamla vinylalbum. Så hur ser man om ett vinylalbum är originalet eller en dålig kopia? Vi ger dig några värdefulla tips!

Observera att det är en skillnad på förfalskade album och bootlegs. En plagierad kopia är en dålig imitation av ett kommersiellt album där man vill få köparen att tro att varan är äkta. En bootleg är generellt tydlig med att det inte är ett officiellt släpp och är ofta liveinspelningar från artistens konserter. Vare sig det är en bootleg eller plagiat så är det oftast förbjudet att sälja dessa på marknadsplatser som Discogs, Tradera och eBay.

För bra för att vara sant

Kanske har du hittat ett sällsynt släpp som The Black Album av Prince för nån tusenlapp – ett album som annars kostar hundratusentals kronor på Discogs. Ja, då är det förmodligen inte en riktig kopia. Nu är detta ett extremt exempel men det gäller även album där priset kan tyckas vara lite väl lågt jämfört med rekommenderat pris. Det finns dock andra sätt att verifiera om det är en riktig kopia.

Kolla upp säljarens recensioner

Oavsett om det är online på Discogs, Tradera eller en lokal butik så kolla säljarens recensioner. Då kan du snabbt få en idé om hur trovärdiga de är och om du vågar lägga en beställning. Om det är en butik, online eller fysisk, så kan du alltid Googla och även kolla recensioner på t.ex Google reviews.

Sök albumet på Discogs

Om du söker t.ex streckkoden på Discogs så dyker en del album ibland upp som ”unofficial” eller ”unknown” och kan vara ett tecken att albumet är förfalskat. Medan Discogs listar dessa varianter så är det oftast förbjudet att sälja dem p.g.a upphovsrättsintrång. Ett exempel på ett vanligt album som ofta dyker upp som plagiat/bootleg är Iron Maidens självbetitlade och första album.

Du kan också kolla upp matrisskoden som är tryckt direkt på skivan för ytterligare verifikation. Just matriss/matrixnummret kan också användas för att verifiera om en skiva är en så kallad ”first press”.

Skivan har färg/mönster

Hittar du en vinylskiva med häftiga färger så kolla alltid upp om en sån version existerar på Discogs. Det är vanligt att släppa färgrika vinyler men ibland försöker bedragare påstå att man har en unik begränsad version när så inte är fallet.

Lyssna på musiken

Om du har möjligheten så testlyssna skivan. Många plagiat har förvånansvärt bra ljudkvalité och att enbart gå på ljudet är inte alltid en garanti att du har ett äkta album. Men om du spelar plattan och kvalitén är dålig så kan det vara en falsk kopia. Oavsett vill du förmodligen inte ha en vinyl som inte går att lyssna på.

Undersök omslaget

Ett prassligt plastomslag och fotoskannade bilder av dålig kvalité är vanligt då man vill komma undan så billigt som möjligt när man fejkar en vinyl.

Så kollar du upp ditt vinylalbum på Discogs

Vi använder ett exempel från Reddit där en användare frågar om vinylen han köpt är äkta. Tittar vi på bilden så ser vi katalognumret 14303-D så vi skriver in det i Discogs sökmotor. Tre varianter av albumet dyker upp: två 10″ och en 7″. Klickar vi på sidorna för 10″-skivorna så ser vi att båda är officiella. Användaren på Reddit har dock varianten som är 7″ och denna listas som en inofficiell reproduktion.

I det här fallet påstås det även att originalet ska ha tillverkas under 40-talet och skivan på bilden är i alldeles för bra kvalité för att vara över 80 år gammal. Vill man verkligen gräva så kan man även ta reda på att 7″ skivor inte var särskilt vanliga under 40-talet.

Nu var det här inget jättepopulärt album och det blir bra mycket mer jobb om du misstänker att Beatles-abumet du precis köpt är fake. Samma regler gäller dock även här men du kommer få gå igenom fler versioner på Discogs. Läs beskrivningarna och jämför bilderna med ditt egna album. Är du fortfarande osäker kan du alltid fråga på Discogs eller Reddit.

Var hittar jag matriss- och katalogsiffror på min vinyl?

Katalogsiffran är vanligen i mitten på själva bilden runt hålet och innehåller bokstäver och siffror. Matrisskoden kan i vissa fall finnas i mitten av skivan som på bilden nedanför, men oftast hittar du den tryckt eller etsat på innersta delen av plasten där spåren ej finns. Även detta är en alfanumerisk kod men är generellt något längre.

Vad koderna på din vinylskiva betyder varierar mellan skivbolagen och fabriken som pressat skivan.

Dela