Till dig som funderar på att börja samla vinyl

Om du är intresserad av att börja samla vinylskivor så har du hittat rätt. På den här sidan har vi samlat all information du behöver veta för att enkelt komma igång med vinylsamlandet. Som ny i vinylvärlden så är det inte det lättaste att hänga med i alla uttryck och termer som förekommer på sidor som handlar om vinyl. Hur graderas skivor och vad betyder alla förkortningar som du kan stöta på när du ska handla vinyl på nätet. Svar på dessa frågor och mer därtill får du här nedanför.

Fördelen med att köpa vinyl på internet är att utbudet blir så mycket större. Lokala skivbutiker är tyvärr en bristvara i många städer nuförtiden. Det finns i princip bara fördelar med att beställa online, men en nackdel är att fraktpriset tillkommer.

Oftast när man handlar skivor så är de i nyskick och inplastade. Det kan emellertid vara som så att skivan du letar efter bara finns i begagnat skick. Då är det viktigt att känna till att många försäljare använder sig av det system som kallas för goldmine standard.

Gradering av vinylskivor enligt Goldmine standard

M (Mint): Nyskick. Ska vara helt ospelad skiva och även inplastad om inte annat nämns i beskrivningen.

NM (Near Mint): Nära nyskick. Ska vara så nära nyskick som möjligt. En eller två mindre märken kan förekomma men ska absolut inte påverka hur skivan spelar.

EX (Excellent): Mellan NM och VG+. Några ytliga märken förekommer, men inget som påverkar uppspelningen av skivan.

VG+ (Very Good Plus): En skiva som är spelad men i bra skick.

VG (Very Good): En välspelad skiva där många märken förekommer och det kan påverka ljudet.

G (Good): Ska spela okej men kommer ha signifikanta märken som påverkar ljudet. Räkna med mycket knaster.

P (Poor), Fair (F): En skadad vinyl som är skev, knäckt eller både och. Den kommer inte spela igenom utan problem.

Gradering av omslagen till vinylskivorna enligt Goldmine standard

M (Mint): Nyskick. Inplastad om inte annat nämns i beskrivningen.

NM (Near Mint): Ska vara så nära nyskick som det bara går. Kan förekomma väldigt lätt slitage. Omslaget ska inte ha några böjda kanter eller liknande slitage av grövre sort.

EX (Excellent): Slitage av lättare sort som kategoriseras mellan NM och VG+. Exempelvis kan det röra sig om några mindre märken på omslaget som knappt syns.

VG+ (Very Good Plus): Lätt slitage. Mindre kantstöttningar och liknande kan finnas. Även lättare ring wear, ringmärke, efter skivan kan ha börjat synas.

VG (Very Good): Kraftigt slitage. Här kan omslaget visa på större skador så som rejälare stötmärken och gamla prislappar som sitter kvar på omslaget.

G (Good): Omslaget kan vara tejpat, kladd med tuschpennor och annat kan förekomma. Ofta är omslaget skadat på flera olika sätt och du kan räkna med ordentliga hål i sömmen/kanten.

P (Poor), Fair (F): Vinylomslaget kan ha blivit vattenskadat och har varit med om extremt slitage. I de allra flesta fall så betyder den här graderingen att du bör byta ut omslaget.

Förkortningar som ofta används vid handel av begagnade LP-skivor

CO (Cut out)  på omslaget innebär att ett hörn kan vara avklippt eller ett hål borrat. Anledningen till detta var att skivan inte längre skulle säljas till fullpris i butikerna.

RW (Ring wear) Ringmärke betyder att skivan har börjat synas igenom omslaget som en vit ring. Kan tyvärr förekomma om skivorna förvarats utan skyddsfickor under längre tid.

WOL (Writing on label) förekommer om någon har skrivit på skivetiketten.

WOC (Writing on cover) skrivet på omslaget eller omslagets baksida.

SOC (Sticker on cover) prislapp eller andra liknande klistermärken som sitter kvar på omslaget.

SS (Seam split) omslaget är trasigt i sömmen/kanten.

OIS (Original inner sleeve) vissa vinylutgåvor har en unik inner sleeve som kan vara i fullfärg och ha text relaterat till just den här upplagan.

Vinylformat

Om du är helt ny i vinylvärlden så kan alla olika format av vinyler verka förvirrande. Vi kommer här att bena ut frågetecken om vinyl och ge dig bättre förståelse om olika vinylformat.

LP-Skivan

LP är det vanligaste formatet du kommer stöta på när du ska handla vinyl. Det är en förkortning av long play och du kommer hitta många album som är utgivna i det här formatet. Vanligt är även att album är släppta och fördelade över två LP skivor. Detta då all musik inte får plats på endast en LP-skiva. Skivan spelas i hastigheten 33 1/3 rpm.

12” – Maxisingel – Tolva

12″, även kallad för tolva eller maxisingel, har mindre utrymme än en LP-skiva. Ofta handlar det om en singel med några bonusspår. Eller en kortare EP som är tryckt på en 12″ vinyl. Spelas oftast på 45 rpm men även på 33 1/3.

10” – 10 tums platta

Tiotumsvinylen är relativt ovanlig. Den har emellertid fått ett uppsving på senare år och ibland stöter man på en LP eller maxisingel som är utgiven på 10″ formatet.

7” Singelskiva

7” Är en singelskiva, även kallad för sjutummare, som är betydligt mindre än en LP eller en tolva i både fysisk storlek och musikmängd som ryms. I regel så är det inte mer musik än 3 minuter per sida. Spelas på 45 rpm

Skivspelare för nybörjare

Om du är helt färsk och vill komma igång med att hitta en vinylspelare så rekommenderar vi att du tar en titt på vår sida för billiga skivspelare. Spelarna som vi har listat där passar bra för dig som vill ha en bra skivspelare till ett billigt pris. Vi har även tagit fram ett bra utbud av bärbara skivspelare för dig som vill kunna njuta av ett mindre och portabelt alternativ.

Det är viktigt att känna till att olika skivspelare har olika funktioner. Om du önskar att digitalisera dina skivor så bör du se till att spelaren du väljer har USB-anslutning. Andra funktioner som brukar vara välkomna är exempelvis Bluetooth-funktion som gör att du kan ansluta högtalare trådlöst.

Förvaring av dina skivor

Det är viktigt att du förvarar alla dina skivor stående. Om du staplar dina vinyler på höjden så ökar riskerna att de kan bli skeva och buckliga. Även skivor som lutar riskerar att bli skeva. Förvara alltid dina skivor lodrätt.

Något annat som är viktigt att känna till är att vinylerna är väldigt känsliga för värme och ska förvaras i någorlunda rumstemperatur. Skulle du glömma en vinylplatta i bakrutan på din bil en varm sommardag kan det få förödande konsekvenser.

Tänk på att du måste förvara dina skivor så att det inte kommer in något damm. Ett enkelt tips är att du köper plastfickor till ytterkonvolutet för att skydda dina dyrgripar från smuts och damm. Det finns även innerpåsar du kan köpa om du inte är nöjd med den som följt med skivan eller om innerfickan blivit smutsig med tiden.

Rengöring för att få bort damm och smuts från vinylskivor

Om du har råkat få smuts eller damm på din skiva så finns det lyckligtvis en hel del borstar som kan hjälpa dig ta hand om problemen. En antistatisk skivborste hjälper dig snabbt och effektivt vid rengöring av dina LP-skivor.

Ett annat bra tips för att rengöra dina skivor är att använda en mjuk, ren mikrofiberduk. Detta tyg hjälper dig att få bort allt damm. Vi rekommenderar att du tar dig en titt på vår sida för vinyltillbehör om du vill hitta fler bra produkter för skivvård.

Dela