Vinylentusiaster hjälper ukrainsk samlare ersätta sin förstörda vinylkollektion

Efter Rysslands anfallskrig i Ukraina 2021 blev Vasyl Solyanyks by Kamianka ockuperad av Rysk militär. Efter Ukrainas motoffensiv 2022 kunde Vasyl äntligen återvända till sitt hem – men hans hus och vinylsamling var totalförstörd.

Vasyl har samlat på vinylskivor sen 1982 och samlingen bestod av över 500 skivor innan den förstördes. I en video från ukrainska Suspilne visar han upp sin nu förstörda samling som mest består av böjda och nedsmutsade skivor. Utöver skivorna verkar även hans ljudutrustning fördärvats.

Lyckligtvis blev Suspilnes video viral efter att den lagts upp på r/ukraina där den fick över 9000 ’upvotes’ och nästan 500 kommentarer. Detta har lett till att personer över hela världen har börjat skicka både vinylskivor och ljudutrustning till Vasyl.

En användare på Reddit har till och med skapat en subreddit med information om hur man kan hjälpa till. Där hittar du bland annat en adress där du kan skicka skivor samt ett dokument där saknade plattor listas. Det går inte att skicka till Vasyl direkt men Kyiv-baserade Gram Record Store har lovat att ta emot och transportera allt till Vasyl.

Dela