Intervju: KuyaOne

Tjena KuyaOne! Kan du börja med att berätta lite om dig själv och hur du upptäckte hiphopen?

– Född 1983 i Filippinerna, kom till Sverige som 5 åring och reppar Gävle men bor i Stockholm sedan många år nu. Minns att jag gick i lågstadiet i tvåan typ 92-93, någon på skolan hade ett äldre syskon och hade kassettband med Naughty by nature och Das EFX med ett flow som jag tyckte stack ut och var coolt.

– Första skivan jag köpte för egna pengar minns jag som igår. Klyschigt nog så släppte Wu 36 chambers i november 1993, jag var 10 år i åk 3. Minns hur jag gick in på skivbutiken i centrala Gävle, jag hade fyllt år den 13e november och hade egna pengar jag fick göra vad jag ville med, som barn så går man raka vägen till det som är nyast. Då kom en finnig kille fram som måste typ gått i 9an som hade ”praoplats” på skivbutiken och gjorde det som då förändrade mitt liv, inte för att han visste det då.

– Men han satte Wu Tang Clans debutalbum i mina nävar och frågade, gillar du rap? Jag bara stirrade på omslaget, Är dom ninjor? Fantomer? Vad är det? Det fanns lurar vid kassan där man kunde provlyssna på skivor innan man bestämde sig för att köpa dem. Jag trycker play Och Bring Da Ruckuz öppnar med en Kungfusample:”Shaolin shadowboxing and the Wu tang swordstyle…”Jag fick rysningar!

– Med mina asiatiska rötter så var det nog det coolaste jag någonsin bevittnat under mina 10 jordsnurr. Sen blev det Chronic med Dre,Cypresshill,Doggystyle,2Pac, Biggie, Bone thugs n Harmony, mfl och senare tillbaks till eastcoast som Nas, MobbDeep, Blackstar, Gangstar mfl. Började själv med rim mer seriöst spotta bars runt 96-97.

Världen idag gjorde ett väldigt gripande reportage om hur du hittade fram till din tro. Hur har responsen varit sedan reportaget publicerades?

– Jag är troende idag, att få dela sitt vittnesbörd för att kunna ära Gud för det stora han gjort och fortfarande gör i ens liv är ett privilegium, är glad över att jag fick göra det.
Självklart är det svårt att beskriva exakt vad man gått igenom i ett reportage, men jag tror att man fick en inblick. För mig är det bara från ens liv. Men många hörde av sig och var berörda över vad de läst, och kände att de lärde känna en på ett plan man annars inte fått göra. Tack Gud för honom är inget omöjligt, verkligen!

I Sverige känns kristen hiphop ganska ovanlig. Jag känner till att artister som Seron och Wordical började lite smått i början av 00-talet men sen har jag inte hört så mycket mer. Det verkar vara du och Seron som är mest aktiva nu. Känner du till några fler?

– Min favorit är en bekant och broder som heter Daniel Fred tidigare ”Dajja”, han är lyriker med bra rimstruktur och flows fast lutar lite åt Regggea hållet.

Vet du om den kristna hiphop scenen är större utomlands? Har du kanske några rekommendationer på artister man borde lyssna in sig på?

– Eshon Burgundy som en svensk producent som kallas Tommy Black har producerat bland annat, han är en bekant och kristen broder idag, men har producerat Kendrick Lamar, Ab-Soul och övriga i T.D.E och rört sig i de ”fina hiphop korridorerna” innan han blev troende, även han har ett reportage i Världen idag som du nämnde tidigare.

– Av honom brukar jag få rekommendationer, kristna artister som Bizzle och Bazooka Tha Disciple. Rekommenderar dessa artister men även Tommy Black som producerat en hel del riktigt bra kristen internationell rap.

Du och Seron bildar duon Profetisk Paradox. Hur kom ni i kontakt och klicka ni direkt när det kommer till musik?

– En Kristen Producent som heter Tico Danielsson, presenterade oss genom en Facebookgrupp som han skapade för kristna producenter och rappare.
Tico har både agerat som studiotekniker och producent för oss båda. Jag har haft en liknande resa som Seron, med att dö till musiken/hiphop i några år för att hitta sig själv och landa i tron.

– När vi under ungefär samma tidpunkt fick nåden över oss att återgå till musiken, så var det väldigt naturligt hur det tog liv igen och att duo Profetisk Paradox formades. Båda har hållit på ganska länge och varit djupt engagerad i hiphop i många år så det har alltid flytit och vi har klickat.

– Seron bor ju i Brasilien på heltid, så daglig kontakt över nätet blev en grund för när vi förutom musik också delade vår tro.
Seron var också den som uppmuntrade mig till att rappa på Svenska vilket jag aldrig gjort innan Första EPn med Profetisk Paradox.

Vad har ni på gång? Kan vi förvänta oss mer musik?

– Förutom EP I Rörelsen, EP II ”Betong och Poesi” som kom nu i somras. Så har vi EP III som vi precis släppt. Den heter ”Förvandlingen” och är den sista i en trilogi.
Vi har några låtar till redan klara och fler på G, så kanske kommer det ett Profetisk Paradox album på Svenska nästa år.

– Vi har ju låtar som Rescued och Repent på engelska, så vi kanske släpper ett projekt på Engelska som ”Prophetic Paradox” under nästa år. Vem vet, ni får hålla utkik!

– Närmast att släppa är nog Seron med ett svenskt album som han börjar året med, utan att säga för mycket så är det väl lite ”modernare” sound på beatsen. Jag gästar på en låt, vet inte om jag ska säga det, eller jo; Beatet lutar åt drill!

Du släpper även musik under ditt egna artistnamn KuyaOne. Vad har du på G?

– Lowkey, har jag jobbat på ett album på Engelska, ska börja släppa singlar från det projektet i första halvan på nästa år, och planerar att släppa hela albumet till sommaren, Seron gästar på en låt som heter Propaganda och den släpps nog som singel så håll utkik! Att köra på engelska känns mer som hemmaplan så det känns spännande att gå tillbaka till det!

– Jag har ju en bakgrund av både gata och cannabisliberala omständigheter innan jag fann tro samt kört en ganska rugged New York hiphop stil. Så det pekar väl lite åt det hållet i fokus, kanske mindre tro men det finns alltid med som grund. Svensk Boom bap på engelska, som släpps idag! Producenter som Bjarne B och Fred Alert bl.a kan inte bli bättre!

– Jag har också ett soloalbum på Svenska som jag sitter på, håller lite på den, fattas 1-2 spår. Men soloalbumet på Svenska släpps nog nästa år med, men mot slutet på året. Så lite singlar och två soloalbum på G!

Vi på vinylguiden gillar det analoga formatet och undrar såklart om det kanske i framtiden kommer släppas något på vinyl?

– Profetisk Paradox är inne på att samla EP I, II och III och paketera ihop det på ett kassettband, men drömmen är alltid att pressa det på vax och släppa Vinyl! Vem vet.
Släpper vi Album som PP, så kommer vi med största sannolikhet släppa det fysiskt, kanske blir det den som hamnar på en 12a!

– Att släppa Solo på vinyl har varit en pojkdröm, som måste bli till!

Stort tack för att du ställde upp. Några avslutande ord?

– Profetisk Paradox släppte precis EP III, vi önskar verkligen att det kunde nå mer människor, att det sprids och re postas. Vill passa på att rikta uppmärksamhet mot det senaste släppet med ett uttalande från vår sida.

– Jag vill börja med att säga att hela EPn känns väldigt gedigen.
Vi har lyckats hålla oss till den grunden som Profetisk Paradox-projekten står på, men verkligen hittat fram till att leverera riktigt tung hiphop till just den publiken, enligt våra egna preferenser. Beatsen från den skicklige Nag Champa och Tico Danielsson skapar en speciell känsla på det här släppet.

Seron instämmer och inflikar:

– Vi vill inte skapa något namn kring oss själva utan främst lyfta fram vårt perspektiv: den där berättelsen om kärleken till hiphop som vi båda delar, men som också genomgår en slags förvandling och får nya vingar. Lite som fjärilen på omslaget, säger han.

– Det känns fett att avsluta med den här EP:n, efter ettan där vi började resan. Man ser framstegen, hela soundet och konceptet”

– Jag vill också säga, kul att jag fick vara med. Tack för mig!

Dela