Vinylförsäljningen i Storbritannien på högsta nivån sen 1990

En analys av BPI (British Phonographic Industry) har visat en ökning på 11.7% och en försäljning på nästan 6 miljoner skivor vilket är de högsta siffrorna sen 1990. Det är sextonde året på raken som vinylförsäljningen ökar i Storbritannien Även kassettband har gjort en liten comeback med 100 000 sålda exemplar.

Streaming via musikplattformar som Spotify och Apple Music dominerar fortfarande med fyra femtedelar av marknaden. Vinyl har dock ett samlingsvärde och erbjuder både högre ljudkvalité och en bättre upplevelse.

Försäljningen har drivits på av nya album från Taylor Swift och Ed Sheeran men även klassiska återsläpp av artister som Pink Floyd och Fleetwood Mac. Just Taylor Swift har dominerar på topp 10-listan med 3 album. Den enormt populära artisten har släppt flera album under 2023 och sålt miljontals skivor.

BBC har passat på att intervjuat folk i vinylaffärer och det verkar som just samlingsvärdet och det visuella är det som köparna finner intressant. Även om musiken är dålig så har man ett snyggt album som kanske har något värde hos en potentiell köpare.

Topp 10 mest sålda vinylalbum 2023

  1. Taylor Swift – 1989 (Taylor’s Version)
  2. The Rolling Stones – Hackney Diamonds
  3. Lana Del Rey – Did You Know There’s a Tunnel Under Ocean Blvd
  4. Taylor Swift – Speak Now (Taylor’s Version)
  5. Fleetwood Mac – Rumours
  6. Blur – The Ballad of Darren
  7. Pink Floyd – The Dark Side of the Moon
  8. Taylor Swift – Midnights
  9. Olivia Rodrigo – Guts
  10. Lewis Capaldi – Broken by Desire to be Heaven Sent
Dela