Nytt vinyl-rekord för Taylor Swift

Under decembers första vecka har topp 5 sålda vinylalbum tillhört Taylor Swift enligt Billboard. Detta är första gången som en kvinnlig artist och solomusiker lyckats fylla de fem högsta platserna för bästsäljande vinylalbum. Rekordet var nära att slås redan sista veckan i november, men artisten Dolly Parton lyckades knipa en topp 5-plats med sitt album Rockstar.

Albumet som sålts i högst siffror är inte helt oväntat 1989 (Taylor’s Version). Albumet har varit en storsäljare sen släppet en månad sedan. Tätt inpå hittar vi Midnights, Folklore, Speak Now (Taylor’s Version) och Lover. Varför album som är flera år gamla dyker upp på Billboard topp 5 kan delvis förklaras av att flera är återinspelningar. Sen har även låtar från dessa album spelats under hennes megapopulära Eras-turné som även den ser ut att slå flera rekord.

De flesta albumen har även fått tidsbegränsade varianter exklusiva till vinyl som delvis verkar köpas av folk som vanligtvis inte lyssnar på vinyl. Fans köper alltså albumen enbart för att de samlar på Taylor Swift-album. Tidigare i år visade en undersökning att hälften av USA:s vinylköpare inte äger en skivspelare. Hur många av dessa köpare som är ’swifties’ framkom dock inte.

Dela