Epic säljer Bandcamp till Songtradr

I mars förra året köpte Epic musikplattformen Bandcamp och lite över ett år senare har man nu valt att sälja webbsidan till en annan musikplattform: Songtradr. Detta annonserades av Epic tidigare idag och utöver Bandcamp så säger man även upp 830 anställda, ungefär 16% av arbetsstyrkan.

”Under en tid har vi spenderat mer pengar än vi tjänar, investerar i den nästa evolutionen av Epic och växa Fortnite till ett metaverse-inspirerat ekosystem för skapare. Jag har länge varit optimistisk att vi skulle kunna ta oss igenom den här övergången utan uppsägningar, men i efterhand ser jag nu att det var orealistiskt.”, skriver Epics VD Tim Sweeney i ett email till sina anställda.

Epic är mest kända för det megapopulära battle royale-spelet Fortnite och grafikmotorn Unreal Engine. Under pandemin såg företaget, som många andra aktörer i datorspelsindustrin, en explosion i popularitet vilket ledde till att man anställde tusentals och förvärvade ett flertal företag. Det ser nu ut som att verkligheten har hunnit ikapp Epic, som så många andra företag som växte under pandemin.

Hur detta kommer påverka Bandcamp får framtiden utvisa. Songtradr tillhandahåller en prenumerationsbaserad tjänst för både lyssnare och artister som låter en använda musik i professionella sammanhang som filmer, reklam och sociala medier. Således är tjänsten inte gratis för artister, till skillnad från Bandcamp som tjänar pengar genom inkomst från sålda album.

Dela