Intervju: Dr. Gatuslang

Dr. Gatuslang aka Pontus Gustavsson är ensam utgivare av Gatuslang. En intervjupodcast med profiler inom svensk hiphop. Han är även ansvarig för Gatuslang Freestyle och Gatuslang Bars

I år är det 10 år sedan du startade podcasten Gatuslang. Planerar du något firande? Misstänker att det kan bli svårt med rådande restriktioner. 

– Det har varit i planering ett bra tag men ska börja planera ordentligt nu i vår. Det kommer bli en fest i september är tanken. Något alldeles extra. Sen kommer även ett riktigt mäktigt mixtape i riktigt limiterad exklusiv upplaga på kassett i samband med att jag firar 10 år. Sen får vi se vad som mer händer. Jag har massa lösa idéer och vill gärna lyfta min historia på mina sociala medier men det är svårt att få ihop tiden sedan jag blev pappa för 1 år sedan. Gatuslang har ju alltid varit något ideellt jag gjort vid sidan av lönearbete genom alla år.

Vilka avsnitt har fått bäst respons av lyssnarna? 

– Svårt att säga men de stora akterna brukar få bra gensvar eftersom de ofta får fler lyssnare. Markoolio fick riktigt mycket kärlek när han gästade Gatuslang BARS. Det är skönt att jag är förskonad av massa hatare. Den energin man ger är ofta den man får tillbaka.

Vilka gäster är de mest önskade men som av olika anledningar inte varit med än? 

– Den här frågan har jag fått många gånger. Det är som alltid artister som sällan gör intervjuer, som är lite hemliga och dessutom haft en stor plats i mitt musikliv. Ayo, Leo, Profilen och Seron är fyra rappare jag mer än gärna hade haft med i min pod. 

Har du något avsnitt att rekommendera någon som aldrig lyssnat på din podcast förut? 

– Jag tror det kan vara rätt bra att börja med de stora namnen som Ken Ring, Petter och Timbuktu. Sedan har jag inte hunnit återlyssna på så många avsnitt men jag vill och tror att de senare avsnitten är bättre än de jag gjorde för flera år sedan. Men jag uppmuntrar alltid folk att ge namn de inte känner till en chans, för alla mina gäster har intressanta historier och liv att dela med sig av. 

En hel del känner säkert till att du själv gör musik under artistnamnet Mfs That Hustla. Känner du att ditt eget artistskap fått lida när du själv ägnat så mycket tid åt att lyfta fram andra? 

– Ja helt klart. Tänk bara om jag hade lagt all den energin och tiden jag la på poddar och annat med Gatuslang på mitt egna musikskapande. Under vissa perioder har jag arbetat halvtid till heltid med Gatuslang samtidigt som jag arbetat full tid och försökt ha ett socialt liv.

Vilken låt hade du spelat för någon som aldrig hört din musik tidigare? 

– Det beror lite på vem lyssnaren är tror jag. För en som inte är så insyltad på hiphop hade jag nog spelat något från mitt andra alias Guldsmeden. Där har jag en peppig och självstärkande låt som heter ”Du kommer klara det” som är ett brev till mig själv från mitt vuxna jag till när jag var barn. Annars har nog mina låtar rätt hög tröskel rapmässigt. Men mina personliga favoriter är nog ”Anders Frisk” där jag går in som en domare och dömer ut och dissar vissa bitar i hiphop. Men jag gillar också den mer softa låten ”Funkig för dig”.

2017 så gästa du på Lil Erik och Scientifics släpp Ingen Kärlek som släpptes på vinyl. Det måste ha varit en speciell känsla att höra sin egen röst på vax? 

– Det var riktigt mäktigt. Det finns vissa mål jag sagt upp för mig själv genom åren och det är att släppa musik på de samtliga tre fysiska basformatet vinyl, kassett och CD. Nu har jag gjort det. 

Har du själv haft planer på att ge ut något eget släpp på vinyl? Kanske i framtiden? 

– Jag har en vision och önskan att göra ett gediget genomarbetat album och släppa på vinyl. Där jag jobbar med en producent eller har ett enhetligt sound och tar mitt skrivande och rappande till den högsta nivån jag kan. Men som också ska vara något som betyder någonting för mig och andra. Någonting tidlös som jag kan stå för både för den yngre och äldre generationen.

Vad har du för andra projekt på gång just nu? Något du vill promota? 

– Förutom Gatuslang 10 år som kommer rulla på i år och toppas med en fet fest i september så kör även jag och min vän Peter Wallin på med vår Youtube-serie Gatuslang BARS och har spikat att vi ska göra 100 avsnitt. Sen får vi se vad vi hittar på men vi har lite olika idéer. Jag hoppas att hiphop-scenen stöttar ordentligt det här året så att vi kan få någon form av ekonomi i Gatuslang så vi verkligen kan ta min rörelse och kamp för kulturen till både bättre och större. 

– Kolla gärna in Gatuslang på Instagram, Youtube och Facebook. Och tveka inte att skriva till mig där eller på min mail pontus[at]gatuslang.se

– Bless och tack för intervju. <3 /Pontus

Dela