Intervju med albumaktuella Prop Dylan

Foto: Rickard Aronsson

Vi tog ett snack med Borlängerapparen Prop Dylan som snart släpper sitt album Bushido Code.

Du har turnerat flitigt genom åren och varit ute mycket i Europa och spelat. Hur har det varit nu under coronapandemin när du inte kunnat köra så mycket live?

– Det har varit torftigt under pandemin. Lyckligtvis hann jag med en fullskalig europaturné som avslutades i December 2019. Det var i samband med mitt senaste albumsläpp av To Whom It May Concern Pt.1. Jag var då lagomt trött på allt turnerande och den känslan höll i sig en bra bit in i och under 2020. Dessvärre blir det alltid en ekonomisk fråga när giggen sinade och suget återkom under 2021. Grymt nog hann med två kortare vändor i Frankrike och Schweiz i slutet av 2021.

På tal om livespelningar. Vilka har varit de mest minnesvärda spelningarna? Finns det några platser du gärna återvänder till där publiken är extra härlig?

– Schweiz har alltid varit ett generöst land när det kommer till gigs. Räknade på det för något år sedan och jag har hunnit med över 100 gigs där. Men ett ställe jag gärna skulle återvända till är El Morro i Havanna. Jag spelade där på en festival 2012 med bla Timbuktu, Chords och Veronica Di Maggio. Riktigt härlig stämning och publikhavet på 10.000 pers var något utöver det vanliga!

Mycket av musiken du har gett ut under åren går att få tag på i fysisk form. Hur viktigt har det varit för dig att kunna släppa musiken på vinyl och CD?

– Jag gjorde musikkarriär precis innan den digitala eran så att trycka skivor i fysiskt format sitter i ryggmärgen. Dels som något konkret och representativt men också att ha något att sälja på hemsidan och vid gigs. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att släppa ett album endast digitalt. Nu verkar det vara ett rejält uppsving gällande både vinyl och kassettband vilket är riktigt grymt!

Du har genom åren samarbetat med stora namn som DJ Premier, Dilated Peoples och Masta Ace för att nämna några. Detta måste ha varit drömsamarbeten för dig sedan unga år. Hur känns det att få göra musik med sådana legender?

– I och med att jag spelat live så pass mycket som jag gjort både i Skandinavien och ute i världen så har jag träffat och connectat med både kända och okända artister. Däribland dom du nämner. Givetvis en pojkdröm som gått i uppfyllelse att få samarbeta med dom. I synnerhet samarbetet med DJ Premier. På något vis får man utmana sig själv att försöka mäta sig med sina förebilder.

Nu senast har du fått göra musik med Apollo Brown. Vad kan du berätta om det samarbetet?

– Jag har nog alltid blickat mot USA och deras östkust-sound. Något som tilltalade mig sedan tidigare 2000-tal. På senare år har Detroits producenter och rappare inspirerat mig en hel del. Text och rap-mässigt Royce Da 5’9, Elzhi, Black Milk, Illa J mlf. Även producenter som J-Dilla, Black Milk och Apollo Brown. Ända sedan jag hörde Apollos produktion på The Lefts platta Gas Mask så har jag tyckt att det funnits en sound-mässig connection där. Blödig battle-rap över boom bap-beats med souliga vibe. Även Detroit som stad och min hemstad Borlänge har en snarlik industri och arbetarklasshistoria som löper som en röd tråd igenom vårat samarbete. Apollo Brown producerar 10 spår av 14 på mitt kommande album ”Bushido Code”

 Ditt nästkommande album ”Bushido Code” har release den 6:e maj. Vad kan vi förvänta oss av det nya albumet?

– En mer mogen Dylan över lite mer släpande produktioner än de uptempo boom bap bangers jag kanske är synonym med. I min egen mening är Bushido Code det bästa jag gjort. Konstigt vore annat haha..

Kommer albumet på CD och vinyl?

– Givetvis! Preorders och orders kommer i samband med det digital släppet.

Dela