Pink Floyd gav pris till en AI video – Får kritik av artister

Vi har skrivit om Pink Floyds 50-årsjubileum för The Dark Side of the Moon tidigare och då firade man med ett exklusivt vinylboxset. Förutom detta höll man även tävlingen ”Pink Floyd’s The Dark Side Of The Moon 50th Anniversary Animation Video Competition”. Pink Floyd bjöd in artister där målet var att välja valfri låt från albumet och göra en kort animerad video.

Tävlingen stängdes 31 december 2023 och nu har vinnarna avslöjats. Bland dessa animationer är det dock en som sticker ut: Any Colour You Like. Videon är nämligen skapad med AI-verktyget Stable Diffusion. Även om det är uppenbart att videon är skapad med hjälp av AI så är artisten Damián Gaumes öppen med att han använde Stable Diffusion i en intervju.

Det är oklart om juryn faktiskt förstod att det var en AI-video, men reglerna nämner inte att AI-verktyg är förbjudna. Däremot är man tydlig med att AI-verktyget inte får göra intrång i upphovsrätten. AI-verktyg som Stable Diffusion befinner sig i en rättslig gråzon där det är oklart om de faktiskt bryter mot upphovsrätten.

Damián Gaumes nämner att han har tränat AI-modellen själv med modeller han skapat i 3D-programmet Blender. Förutsatt att Pink Floyd inte gör en vändning så kan Damián se fram emot minst £10,000, nästan 135 000 SEK, på sitt bankkonto.

Artister på Twitter/X är inte nådig i sin kritik där de flesta ser ut att vara överens att AI-konst inte är konst. Man lyfter även fram flera handanimerade animationer som borde ha vunnit istället. Det verkar dock råda en viss förvirring när det kommer till tävlingsupplägget. Man har valt en vinnare till varje låt på albumet så i det här fallet tävlade Damián mot andra bidrag för låten Any Colour You Like.

En snabb sökning på Youtube visar dock att det finns flera bidrag för låten som inte är skapade med AI.

Dela