Rekorddyr el leder till dyrare vinylskivor

Det har knappast undgått någon att elpriserna har ökat markant de senaste månaderna. Detta har påverkat konsumenter men även all form av industri inklusive vinylpressning.

Ett av de företag som upplever effekterna av det höga elpriset är Spinroad vinyl factory som blev intervjuade i Sveriges Radio. Spinroads vd Jimmy Hemmingson berättar att man använder ungefär en kilowatt per pressad skiva. Därför har man inget annat val än att öka priserna för att undvika konkurs.

Det berör såklart främst nya skivor och inte skivor som pressades innan elpriserna drog iväg. Men då priserna på både el och bränsle påverkar alla delar av samhället så är det sannolikt att även äldre vinylskivor påverkas.

Efterfrågan på vinylskivor har sett en betydelsefull ökning bland yngre de senaste åren. Det återstår att se hur inflation och en svajig ekonomi kommer påverka intresset. Vi har tidigare skrivit om TurnT som förvandlar din smartphone till en slags skivspelare. Idén är att man ska få samma upplevelse men utan att behöva köpa skivor.

Dela