Skivbolag stämmer Internet Archive för digitaliserade vinylskivor

The Internet Archive befinner sig återigen i blåsvädret efter man digitaliserat mängder av vinylalbum och sedan lagt upp dessa gratis på sin hemsida archive.org. Det hela är en del av ”The Great 78 Project” – ett projekt där målet är att bevara 78rpm-plattor från 1898-1950. Skivbolagen Universal Music, Sony Music samt Concord menar dock att det rör sig om ett rent upphovsrättbrott och att bevarningsprojektet är en rökridå.

I stämningsansökan som lämnades in till Manhattans federala domstol nämns specifikt 2,794 låtar, men samlingen innehåller i skrivande stund över 400,000 inspelningar enligt projektets sida. De låtar som nämns av skivbolagen ska finnas tillgängliga genom lagliga vägar såsom Spotify och Apple Music. ”De åtalade kan inte rättfärdiga sina verksamhet som nödvändig för att bevara historiska inspelningar. Dessa inspelningar står inte inför någon risk att förloras, glömmas eller förstöras,” skriver skivbolagen.

I stämningsansökan krävs det lagstadgat skadestånd för varje verk vilket kan bli så mycket som $150,000 per låt enligt USA:s upphovsrättslag. Det resulterar i att man landar på en jättesumma på över $400 miljoner, men siffran kommer sannolikt bli mycket lägre om man når fram till en slutgiltig dom.

Som vi antydde i början av nyheten så är detta långt ifrån The Internet Archives första sammandrabbning med upphovsrätten. Nyligen förlorade man i rättegång mot flera bokförlag efter att ha digitaliserat böcker under pandemin. Där har man överklagat och man planererar att fortsätta de delar av verksamheten som inte bryter mot upphovsrätten.

Källa: MSN/Billboard

Dela